Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Earthbag-γαιόσακοι μεθοδος adobe


Earthbag-γαιόσακοι μεθοδος adobe
Η κατασκευή κτηρίου  με earthbags (στα ελληνικά καλύτερα γαιόσακοι) είναι τόσο παλιά όσο και νέα. Αμμόσακοι έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό, κυρίως από τον στρατό για τη δημιουργία ισχυρών, προστατευτικών φραγμάτων για τον έλεγχο των πλημμυρών και για την αντιστήριξη πρανών σε δρόμους

http://geosyntheticsmagazine.com/articles/0810_f2_green .htm). Οι λόγοι που τους καθιστούν χρήσιμους για τις εφαρμογές αυτές στη δημιουργία κατοικιών είναι : οι τοίχοι είναι σταθεροί, με αρκετό πλάτος  και ουσιαστικά, αντιστέκονται  και αντέχουν σε όλων των ειδών τις αντίξοες επεμβάσεις πχ τις κακές καιρικές συνθήκες , σε φωτιά σεισμούς (ή ακόμη και σφαίρες και βόμβες), και μπορούν να κτιστούν  απλά και γρήγορα με άμεσα διαθέσιμα υλικά που βρίσκονται εύκολα κοντά στον τόπο της κάθε οικοδομής . Παλαιότερα τσουβάλια από  λινάτσα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για το σκοπό αυτό, και δούλευαν μια χαρά μέχρι που τελικά να σαπίζουν. Νεώτερα σάκοι από πολυπροπυλένιο έχουν καλύτερη αντοχή και διάρκεια, εφόσον το φως του ήλιου δεν αποδομεί το πολυπροπυλένιο με την δράση της ακτινοβολίας UV. Για μόνιμη προστασία των σάκων θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο είδος σοβά για προστασία.
Ο αρχιτέκτονας Nader Khalili, της Cal-Earth Institute  ανέπτυξε νέες μεθόδους για τις κατασκευές κτιρίων με earthbag , άρχισε να πειραματίζεται με σάκους με χώμα και τσιμέντο (σταθεροποιημένη γη ), και ανάπτυξε αρχικά την μέθοδο Adobe χρησιμοποιώντας ως δομικά στοιχεία για τη δημιουργία τρούλων, θόλων  και καμαρών σάκους από πολυπροπυλένιο με τοποθέτηση αγκαθόσυρματων σαν συνδετικό δομικό στοιχείο μεταξύ των ζωνών των γεωσάκων .

Ο Khalili ήταν εξοικειωμένος με την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της χρήση της μεθόδου Adobe στην κατασκευή κτιρίων με τούβλα, και έτσι ήταν φυσικό για αυτόν να αναπτύξει καλύτερες  μεθόδους κτισίματος κτιρίων με αυτόν τον τρόπο. Το Ινστιντούτο Cal-Earth έχει εκπαιδεύσει ανθρώπους με τις ιδιαίτερες τεχνικές του, και τώρα όλο το πεδίο έχει επεκταθεί σημαντικά με περαιτέρω πειραματισμό από τους μαθητές του και από άλλους.
Ιδέες του Khalili για τα κτίρια με earthbags που έχουν χρησιμοποιηθεί  σε μαθήματα, εργαστήρια και  κατασκευές με προσθήκη συρματοπλεγμάτων μεταξύ των στρωμάτων των γαιοσάκων καταλήγουν  σε σπίτια με υψηλή αντοχή και πλαστικότητα μορφής με ιδανικές συνθήκες για την ανθρώπινη διαβίωση χρησιμοποιώντας και άλλες μεθόδους και τεχνοτροπίες φυσικής δόμησης. Αντί της πλήρωσης των σάκους με χώμα, έχει χρησιμοποιήσει τεμαχισμένο ηφαιστειακό πέτρωμα. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ καλά μονωμένο τοίχο (περίπου τόσο καλό όσο strawbale) ο οποίος ποτέ δεν θα σαπίσει ή θα καταστραφεί από την υγρασία. Ως σοβάς για τους γαιοσάκους  μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορων τύπων κονιάματα (χώμα με άχυρο, σταθεροποιημένη γή, κουρασάνι, ασβεστοκονίαμα, papercrete (http://www.livinginpaper.com/index.htm#papercrete)

, χαρτί με χώμα (http://www.papercretebyjudith.com/blog/). Το τελευταίο φαίνεται να είναι μια πολύ καλή λύση για την ανάγκη να προστατευτούν οι γαιόσακοι από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, χωρίς κατ 'ανάγκην τη δημιουργία ενός φράγματος διαπνοής  ... οι τοίχοι συνεχίζουν να αναπνέουν. Το Papercrete δεν πρέπει να χρησιμοποιείται  για σοβά σε ζεστά και παράλληλα πολύ υγρά κλίματα επειδή θα μπορούσε να αναπτυχτεί  μούχλα σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου